Zorunlu Dersler

Genel olarak kabul edilen muhasebe ilkeleri, kavramları, standartları ve bilanço, gelir tablosu ve nakit akışı tablosu gibi büyük finansal tabloları hazırlamak için ticari işlemlerin kayıtlarında kullanılan uygulamalar. Finansal tablolara genel bakış, finansal raporlama ve finansal analiz teknikleri (yatay, dikey ve oran analizi), finansmanı analiz etme, yatırım ve işletme faaliyetleri, nakit akışı analizi, yatırım sermayesi getirisi, karlılık, kredi ve risk analizi.

Finansal araştırmalarda ve karar vermede kullanılan istatistiksel ve ekonometrik araçlar. Olasılık teorisi, rastgele değişkenler, matematiksel beklentiler, rastgele değişkenlerin dağılımları, finansal araştırmalarda kullanılan dağılımlar, örnekleme, örnekleme dağılımları, hipotez testleri, tahmin teorisi ve basit doğrusal ve çoklu doğrusal regresyon modelleri. Finansal iktisat problemlerine istatistiksel ve ekonometrik tekniklerin uygulanmasına vurgu.

Yatırımların analizine yönelik niceliksel araçlar ve kavramsal bilgiler. Bu derste konu edilen “yatırımlar” reel varlıklar veya projeler olmayıp, finansal menkul kıymetlerle sınırlıdır. Risk/getiri profilini uygun hale getirmek için çeşitli finans araçları en iyi biçimde nasıl birleştirilir? Risk ve getiri dengesi ve piyasa etkinliği. Bir yatırımcının servetini en üst seviyeye çıkartmayı ve/veya riskini en aza indirmeyi amaç edinen finansal karar alma süreci. Senet ve bonolar gibi finansal araçların kıymet takdirine, malvarlıklarının nasıl etkin biçimde bölüştürüleceğine, riskin nasıl ölçüleceğine ve yöneticilerine ilişkin teorik modeller.

CFA Enstitüsü tarafından geliştirilen ve geniş kabul gören “Etik Kurallar ve Mesleki Davranış Standartları.” Piyasaların yıllardır tanık olduğu, bilindik finans skandallarını da içeren vaka incelemeleri. Yatırım uzmanlarının etik sorumlulukları ve etik kuralların ve standartların uygulanması.

Etkili takım başarılı sonuçlar için çalışır. Takım üyelerinin asimetrik bilgiye sahip olduğu ve çıkarları karşıt olduğu durumlarda problem çözme ve karar verme mekanizmaları. Liderlik yaklaşımları ve zaman baskısı ve iç çatışma altındaki takım performansı üzerindeki etkileri. Etkili takım çalışması ve liderlik öğrenmek için takım çalışması simülasyonu.

Finansal modellemenin temel prensipleri ve uygulamalarının gözden geçirilmesi. Finansal tablolar ve iş kararları arasındaki karşılıklı bağımlılıkların tartışılması. Modellemede kullanılan yaygın Excel araçlarının ve finansal fonksiyonlarının tanıtılması. Altı ana bloğunu özenle inşa ederek kapsamlı bir finansal modeli sonuçlandırmak. İndirgenmiş Nakit Akımları ve Çoklu Analiz ve senaryo analizi yapmak.

Yıkıcı teknolojilerin finansal kurumların ve piyasaların geleceğini nasıl şekillendirdiğini inceleyin, blok zinciri teknolojisinin temellerini inceleyin, kripto para birimleri ve ICO’ların parasal sistemdeki rolünü değerlendirin, akıllı sözleşmeleri ve sektördeki uygulamalarını inceleyin, AI ve Wealthtech’te makine öğrenmesi teklifleri, büyük veri analizine kısa bir bakış.

Türkiye Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) düzenlemeleri ve gereklilikleri uyarınca Koç Üniversitesi Yüksek Lisans derecesi mezuniyet tezi gerektirmez, mezuniyet projesi gerektirir. Bu proje, bir öğretim üyesinin gözetiminde öğrenci tarafından bireysel olarak yürütülen araştırma dönemi projesidir. Sonuçları yazılı bir proje raporunda sunulur.

Seçmeli Dersler

Çeşitli kurumsal finansal politika kararlarının firmanın değeri üzerindeki etkilerinin yoğun bir analizi; vergilerin, iflas maliyetlerinin ve kurum maliyetlerinin kurumsal finansal kararlar üzerindeki etkileri; Finansman politikasının icra tazminatı, birleşme ve devralmalar, finansal kiralama, riskten korunma ve ödeme politikaları ile ilişkisi.

Hem reel kesim hem de finansal kurumlar için risk yönetimi ve ticareti. Türev menkul kıymetlerin dinamikleri ve değişen piyasa değişkenlerine nasıl cevap verdikleri. Türevlerin finansman amaçlı kullanılması. Futures, forward, seçenekler, takaslar ve diğer karmaşık yapısal ürünler (garanti ve sertifikalar)

Bu ders, yatırımcıların ve finansal kurumlar ve finansal piyasalar aracılığıyla etkileşime giren tasarruf sahiplerinin karşılaştıkları risklerin yanı sıra bu riskleri kontrol etmek ve daha iyi yönetmek için benimsenebilecek stratejilerin benzersiz bir analizini sunar. Odak noktamız risk ve getiri ile küresel finansal piyasalarda ve kurumlarda bu getirinin ve riskin kaynakları olduğu için, bu kurs modern bir finansal yöneticinin, tasarruf sahibinin ve yatırımcının, elde etmek için yönetilen bir risk seviyesi ile getiriyi genişletebildiği yöntemler ile ilgilidir. Portföy teorisi içindeki riskli sonuç. Modern bir finansal kurum ve yöneticinin karşılaştığı riskleri ve bu riskleri yönetmek için çeşitli stratejileri inceleyeceğiz. Hem bilanço hem de finansal kurumların bilanço dışı risk ölçümü ve yönetimi, özellikle faiz oranı riski, kur riski ve kredi riski dikkate alınarak kursun ilk yarısının odağı olacaktır.

 Dersin ikinci bölümünde, portföy teorisi ve pratiğini ele alacağız; Risk ve getiri arasındaki ilişki, sermaye dağılımı ve optimal riskli portföylerin oluşturulması. Daha sonra, temel analiz-makroekonomik ve endüstri analizinin geniş temelli yönlerini içeren menkul kıymetlerin değer belirleyicilerinin analizine ve ayrıca bir firmanın stok fiyatına firmaya özel analizine değineceğiz.

Mali, parasal ve döviz gibi makroekonomik politikaların işletme üzerindeki etkileri. Enflasyon ve işsizliğin sebepleri ve sonuçları. Ekonomik büyüme ve teknolojik gelişme. Açık ekonomi, uluslararası mal ve sermaye akışı, döviz kurları.

Kurumsal yeniden yapılandırma yoluyla değer yaratmak ve çeşitli yeniden yapılandırma türlerinin alacaklıları, hissedarları, çalışanları ve diğer paydaşları nasıl etkilediğini incelemek. İşlenen konular arasında kurumsal değerleme metodolojileri üzerindeki nicel arka plan; bu metodolojilerin birleşme ve satın almalar, iflas yeniden düzenlemeleri ve çalışma alanları, şirket bölünmeleri, hedeflenen hisse senedi teklifleri ve çalışanların satın alımları gibi yeniden yapılandırmalar yoluyla değer yaratmaya uygulanması.

Bu ders özel sermaye endüstrisini ve özellikle risk sermayesi piyasasını incelemektedir. Kursun üç temel amacı vardır. İlk olarak, kurs, özel sermaye piyasasında faaliyet ve kurumları analiz etmek için kurumsal finansta kullanılan entelektüel çerçeveleri uygulayarak öğrencilerin kurumsal finans anlayışını derinleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, amaçlardan biri kurumsal finansın temel kavramlarını ve araçlarını yeni ve ilginç bir ortamda gözden geçirmek ve uygulamaktır. İkinci olarak, ders öğrencileri özel sermaye endüstrisinin temel kurumsal özellikleri ile tanıştırmayı amaçlamaktadır. Bu, kurumların ve sözleşmelerin ajans maliyetlerini ve özel sermaye yatırımlarına özgü bilgi sorunlarını azaltmak için nasıl yapılandırıldığını incelemeyi içerir. Risk sermayesi piyasasındaki sözleşmelerin ve kurumların yapısına odaklanılırken, olgun ve sıkıntılı şirketlerdeki özel sermaye yatırımlarını da inceleyeceğiz. Son olarak, kursun en önemli amacı, bir özel sermaye ortamında değerleme sürecinin bir değerlendirmesini yapmaktır. Değerleme sorunları, genellikle yoğun müzakere ve çekişmeli anlaşmazlıklarla ilgilidir. Amaç, öğrencileri özel sermaye yatırımcıları tarafından kullanılan değerleme teknikleri ile tanıştırmak ve özel sermaye yatırımlarının değerinin, yatırımcılara ve firmaların girişimci / yöneticisine sağlanan nakit akışı ve kontrol haklarıyla ayrılmaz bir şekilde nasıl bağlantılı olduğunu göstermektir.

Birleşme ve Edinimler, iş hayatının ve stratejik planlamanın önemli bir parçasıdır. Bir noktadan sonra, çoğunda olmasa da sınai, tüketici ve hizmet sektörlerindeki şirketler, şirketler ve ortaklıklar, işletme birleşmeleri, elden çıkarmalar ve bir tür satın alma üzerine kuruludur. Bu nedenle, gelecekteki bir iş lideri olarak, işin bu çok önemli yönünü öğrenmek ve en sonunda ustalaşmak, verimli bir kariyer için çok önemlidir.

The theory of financial intermediation and the structure of financial markets; interest rates and security valuation; central banking system and monetary policy; securities markets including money, capital and foreign exchange markets; commercial banking; investment banks, insurance companies, mutual funds and pension funds.

Review of the role banks, bank failures and financial crises; traditional banking; non-traditional banking activities such as securitization, tranching and shadow banking; financial crises, their causes and triggers; contagion and systemic risk; shortcomings of the regulatory framework that contributed to the crises; intervention and safety net measures such as deposit insurance, lender of last resort, asset purchase programs, quantitative easing, recapitalization; regulation and regulatory tools, Basel accords (Basel I, II, III, IV), liquidity regulation (Liquidity Coverage Ratio, Net Stable Funding Ratio), stress testing and resolution of failed banks.